top of page
WEB_sRGB20190508_Ruimtevolk_082.jpg
Wie zijn wij?
Over ons

Wie zijn wij?

Wij zijn 4 masterstudenten aan de opleiding MSc Metropolitan Analysis, Design and Engineering (MADE) van de TU Delft en de Wageningen Universiteit, gevestigd in het Amsterdam Instituut voor advanced metropolitan solutions.

 

De problematiek op de woningmarkt is voor ons een van de belangrijkste stedelijke uitdagingen van de 21e eeuw. Daarom zijn wij dit project gezamenlijk  met creatief consultancybureau RUIMTEVOLK aangegaan. Met hun expertise op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling, beleid en ontwerp en onze achtergrond op het gebied van stadsgeografie, bouwkunde en planologie denken wij bij te kunnen dragen aan de huidige mismatch op de Nederlandse woningmarkt.

Client / 

Dev

 

Role / 

Art Direction

 

Agency / 

Publicis

 

Year / 

2023

MerelAchtergrondGeelZwartWit.jpg

Merel Schonagen

Stadsgeograaf

Schermafbeelding 2020-10-28 om 18.20.49.

Vincent Buurma

Planoloog

Schermafbeelding 2021-02-25 om 11.07.33.

Brian van Laar

Planoloog

danielle.jpg

Danielle Schol

Bouwkundige

Over ons

Het RUIMTELAB

Het RUIMTELAB is een Urban Living Lab, opgezet in samenwerking met RUIMTEVOLK. In dit project zijn wij gezamenlijk met alle betrokken partijen opzoek gegaan naar de route naar passend wonen door middel van doorstroming. Maar wat is doorstroming nou eigenlijk?

 

Op dit moment staan we in de file. Het grote tekort aan woningen heeft geleid tot een opstopping op de woningmarkt, enorme huur- en koopprijzen, en niet passend wonen. Deze problemen zijn vooral zichtbaar in de Randstad, maar schuiven nu ook op naar andere delen van Nederland. De centrale vraag: hoe nu verder?

​

​

 

​

​

​

In het beleid rondom de woningmarkt wordt sterk ingezet op het bijbouwen van nieuwe woningen, en terecht. Een tekort aan woningen kan alleen opgelost worden door het toevoegen van woningen. Echter, het bijbouwen van woningen is niet in één dag gebeurt en ook de klimaatcrisis vraagt naar meer innovatieve oplossingen. Daarom moet er verder gekeken worden dan alleen bijbouwen. Een van deze oplossingen lijkt te liggen in het principe doorstroming.

 

Doorstroming betekend dat bestaande huishoudens doorschuiven naar een nieuwe woning om zo een woning vrij te maken voor starters op de woningmarkt. Het verbeteren van doorstroming helpt de veerkracht van de woningmarkt en kan leiden tot passend wonen. Een gezonde doorstroming op de woningmarkt biedt  huishoudens namelijk een keuze. Op dit moment is de keuze voor de consument minder dan twee huizen per huishouden. Hierdoor blijven huishoudens zitten in hun woning, geschikt of ongeschikt. Door huishoudens een keuze te bieden die past bij hun inkomen en leefstijl, blijft de woningmarkt in beweging. Doorstroming is dus niet een middel om de krapte op de woningmarkt op te lossen, maar kan wel bijdragen aan het verbeteren van de woonomgeving van huishoudens.

Het RUIMTELAB
Over ons

Wat is een Urban Living Lab?

Urban living labs zijn een steeds populairder fenomeen geworden. Ze duiken over de hele wereld op. Maar wat zijn urban living labs eigenlijk precies?

 

Over de hele wereld wordt de term "living lab” gebruikt om te verwijzen naar een grote diversiteit aan lokale experimenten. Ze worden vaak gedefinieerd als 'gebruikersgerichte, open innovatie ecosystemen gebaseerd op een systematische benadering van co-creatie tussen publiek, privaat, en burger partnerschappen waarin onderzoek en innovatie worden geïntegreerd in echte gemeenschappen en omgevingen’.

 

Bent u er nog bij? Zoals af te lezen is bevatten urban living labs veel verschillende elementen en aannames over wat ze moeten bereiken. De definitie vinden wij te abstract en te ingewikkeld. We volgen in dit RUIMTELAB daarom de definiërende kenmerken opgesteld door Steen en van Bueren. Aan de hand van deze kenmerken hebben wij het RUIMTELAB georganiseerd en uitgevoerd.

Urban Living Labs
Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem dan gerust contact met ons op!

Vriendelijk bedankt!

bottom of page