top of page

Herontwikkelingsfase

In deze fase wordt het besluit genomen om de tijdelijke huisvestingstermijn te verlengen, een andere doelgroep te plaatsen, het gebouw te slopen en het gebied te herontwikkeling of het gebouw terug te veranderen naar de originele staat. 

Checklist fase 5:

Stakeholders.

Wie is er betrokken bij deze stap? en waarom?

De eigenaar gaat na het afronden van deze stap aan de slag met het verder ontwikkelen van het gebouw of de grond waar het op staat.

phasing stakeholders los-06.jpg

Vervolgstappen.

Nadat het pand zijn functie van tijdelijke huisvesting heeft volbracht gaat het naar zijn volgende fase. In deze fase moet er door de zorgpartijen nieuwe huisvesting gevonden worden voor klanten, afhankelijk van de contractuele overeenkomst.  

Voor deze fase zijn er grofweg drie mogelijkheden voor de toekomst van het gebouw: 

​

Het gebouw gaat terug naar zijn oorspronkelijke functie 

Een voorbeeld hiervan is een kantoor, wat tijdelijk een kwetsbare groep heeft opgevangen en weer teruggaat naar zijn oorspronkelijke functie als kantoor. De ingrepen die zijn toegepast in de transformatie worden teruggedraaid waarna het gebouw weer als kantoor kan functioneren. 

​

Het gebouw wordt permanent getransformeerd 

Dit is tegenwoordig een veel voorkomende aanpak voor nieuwbouw. Het hergebruiken van de originele fundamenten en betonnen constructiedelen van gebouwen scheelt een hoop uitstoot in de bouw. Deze optie is dus duurzamer dan volledig herbouwen, bovendien is het afbreken van gewapend beton erg arbeidsintensief en dus duur. Om deze oude onderdelen heen wordt dus een nieuw gebouw gebouwd. 

​

Sloop 

Er zijn verschillende redenen om een gebouw volledig te slopen. Zo kan een ontwikkelaar kiezen voor een ander soort gebouw, bijvoorbeeld woningen waar eerst een kantoorpand stond. Of voldoen de oude onderdelen zoals de fundering niet meer aan de veiligheidseissen. 

bottom of page