top of page

Initiatie- & Acquisitiefase

In het kort:

Tijdens deze fase van het proces, start de initiator het project. De zoektocht naar een geschikt gebouw vindt plaats en verschillende partijen worden betrokken om kennis, invloed en financiering in te winnen.  

​

Deze fase is kort op te delen in een aantal stappen:

  1. Het verkrijgen van een locatie

  2. benaderen van de gebiedsmakelaar

  3. Het organiseren van de financiering

  4. Het verzamelen van de juiste stakeholders en bindende afspraken maken tussen de verschillende partijen

Checklist fase 1:

Stakeholders.

Wie is er betrokken bij deze stap? en waarom?

Gemeenten en andere overheidsinstellingen hebben als doel om alle bewoners van Amsterdam van een woonplek te voorzien. 

Stappen.

Om tijdelijke huisvesting beschikbaar te maken is er eerst een locatie nodig. Dit deel gaat in op welke stappen genomen moeten worden om een het process van realisatie van tijdelijke huisvesting in gang te zetten.

De eerste stap in het realiseren van tijdelijke huisvesting is het verkrijgen van een gebouw. Ons onderzoek toont aan dat optimisme en enthousiasme cruciale factoren zijn in het overtuigen van initieatiefnemers. De initiatiefnemer kan de gemeente of de Regenboog Groep zijn die op zoek gaat naar een geschikt gebouw, of een gebouweigenaar zijn op zoek is naar een bestemming voor zijn (gedeeltelijk) leegstaande pand en besluit het aan te bieden aan de gemeente of De Regenboog Groep.   

 

Hoe vind je gebouwen? Om leegstaande panden te lokaliseren is een samenwerking tussen verschillende partijen nodig. We ontdekten in meerdere interviews dat samenwerking mogelijk is tussen woningcorporaties, leegstandbeheerders (zoals Ad Hoc) en de gemeentelijke vastgoed afdeling.   

 

Wat maakt een gebouw geschikt voor tijdelijke huisvesting van economische daklozen? Volgens verschillende locatiemanagers van tijdelijke huisvestingslocaties van Oekraïense vluchtelingen en medewerkers van de Regenboog Groep die werken met economische daklozen, kan de capaciteit van het gebouw maximaal 150 bewoners bedragen.  

In interviews met medewerkers van de Regenboog Groep werd benadrukt dat elk type gebouw geschikt kan zijn om economisch daklozen te huisvesten. Dit werd bevestigd door casestudies van tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen, evenals tijdelijke huisvestingvan economische daklozen. Deze hebben bevestigd dat praktisch elk type gebouw (scholen, kantoorgebouwen, winkels, theaters, verzorgingstehuizen, hotels, huizen, etc.) geschikt gemaakt kunnen worden voor tijdelijke huisvesting. Natuurlijk hebben sommigen intensievere transformaties nodig dan andere. Ze hebben allemaal verschillende problemen en kosten, vooral brandveiligheid en nutsvoorzieningen, maken een groot verschil. In de derde (realisatie)fase van het proces worden de verschillende stappen voor transformatie verder uitgewerkt. Volgens een vastgoedeigenaar heeft de stelling dat elk gebouw geschikt kan zijn voor tijdelijke huisvesting nuancering nodig.  

​

 

Een gebouw is niet duurzaam, of de investering waard, als een gebouw al aan of tegen het einde van zijn levenscyclus zit. Dit is vooral duidelijk als we kijken naar het gebouw de Riekerhof in Amsterdam Nieuw-west. Om dit gebouw te transformeren van een oud verzorgingstehuis naar geschikte tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen, zijn er verschillende investeringen gedaan om het gebouw een beetje op te lappen, terwijl het gebouw over 2 jaar sowieso wordt gesloopt. Het ging om investeringen in bijvoorbeeld cv-ketels, terwijl alle gebouwen over een paar jaar van het gas af zouden moeten zijn. Om te bepalen of een gebouw de investering waard is, zijn haalbaarheidsstudies noodzakelijk, u kunt meer lezen over haalbaarheid in de volgende fase, "Planning & voorbereiding". 

​

 

De tweede stap na het lokaliseren van een gebouw is om contact op te nemen met de gebiedsmakelaar van het gebied waarin het gebouw zich bevindt. "De gebiedsmakelaar kijkt integraal naar het gebied en zorgt ervoor dat complexe vraagstukken op de agenda worden gezet en uitgevoerd met partners en bewoners van het gebied" (Gemeente Amsterdam, 2022). De gebiedsmakelaar is ook de belangrijkste schakel naar de gebiedsteams en heeft kennis over plannen in het gebied en wat er speelt met de openbare veiligheid en het contact met andere belanghebbenden in het gebied. 

 

De derde stap is het verwerven van financiering. Hiervoor kan de Regenboog Groep via de gemeente terecht voor financiering vanuit de Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting, ter waarde van 12.000 euro per woning, via https://realisatiehuisvesting.nl/. Daarnaast kan de Regenboog Groep de gemeente om financiering vragen via de afdeling zorg van de gemeente, of kan er extern gezocht worden naar financiering. Een van onze interviews met de gemeente vastgoed gaf de suggestie om op zoek te gaan naar investeerders in de middel dure huursector.  

 

De vierde stap is het maken van afspraken tussen de gebouweigenaar, gemeente en de Regenboog Groep. In deze afspraken moet staan, hoe de samenwerking verloopt, wat de huurprijs zou zijn en voor wat de looptijd van de tijdelijke huisvesting zou zijn.  

 

Tot slot is het belangrijk om de nodige experts te verzamelen. Afhankelijk van de initiatiefnemer is er intern al kennis beschikbaar of is het noodzakelijk om kennis elders te zoeken. Deze deskundigen moeten bestaan uit: juridische deskundigen, doelgroepdeskundigen en financiële deskundigen. 

Handige websites.

De Regenboog Groep: https://www.deregenboog.org/

Taskforce versnelling tijdelijke huisvesting:  https://realisatiehuisvesting.nl/

​

Ontbreekt er iets op het platform?
Of, heeft u een gebouw beschikbaar?
Neem contact met ons op!

Bedankt voor de inzending!

bottom of page