Exploitatiefase
Tijdens deze fase van het proces wordt het gebouw in gebruik genomen. De bewoners worden geplaatst en geassisteerd door een maatschappelijke organisatie. Tijdens deze fase wordt het gebouw beheerd en onderhoud en en wordt de orde en veiligheid van de openbare ruimte om het gebouw in de gaten gehouden.
​
Deze fase heeft drie onderdelen
-
Locatiemanagers en maatschappelijk werkers worden ingezet op de locatie door de zorgpartij.
-
Een onderhouds partij wordt ingeschakeld voor het dagelijkse onderhoud van het gebouw.
-
Het financiële deel van de huisvesting wordt afgestemd met de subsidie verschaffende partij.
Stakeholders
Wie is er betrokken bij deze stap? en waarom?
Zorgpartijen ontfermen zich over de behoeften van de klanten. In de context van Amsterdam gaat het hier voornamelijk om:
-
De Regenboog Groep
-
HVO Querido
​
Taken.
In de exploitatiefase van een traject zijn er een aantal taken waar verschillende partijen verantwoordelijkheid dragen. Deze worden in dit onderdeel beschreven.
De taken en verantwoordelijkheden tijdens de exploitatiefase kunnen in drie stappen worden opgedeeld, een is om de bewoners te organiseren en te helpen, een andere om voor het gebouw zelf te zorgen en ten slotte om de financiën te bewaken. Deze stappen gebeuren gelijktijdig en zijn niet in een volgorde verdeeld.
​
-
De verantwoordelijkheid voor de zorg voor economisch daklozen wordt gedragen door zorgverleners zoals de Regenboog Groep en HVO Querido. Hierbij zijn verschillende partijen betrokken:
​
Locatiemanagers
Elke tijdelijke huisvestingslocatie heeft een locatiemanager. Deze houden toezicht op het team op de locaties. Hun rol voor het beheer van het gebouw is het creëren van een klimaat waarin zowel het personeel als de bewoners zich veilig kunnen voelen. Andere taken zijn het voorbereiden en voorzitten van teamoverleg, het contactleggen met de buurt, het stimuleren van participatie van klanten op de locatie en het deelnemen aan overleg met collega's en andere afdelingen binnen de zorgorganisatie (Regenboog Groep, 2019).
​
Maatschappelijk werkers
Maatschappelijk werkers spelen een belangrijke rol in de zorg, omdat elke economisch dakloze wordt toegewezen aan een maatschappelijk werker voor hulp bij praktische zaken. Er kan onder andere hulp worden geboden bij het aanvragen van een postadres, inschrijving in Woningnet, het behoud van hun inkomen en ondersteuning bij het zoeken naar een duurzame of tijdelijke woonplek (Gemeente Amstelveen, n.d). Volgens een interview met een maatschappelijk werker van De Regenboog Groep kijken maatschappelijk werkers naar taken die de doelgroep zelf uit kunnen voeren. Wanneer ze dat niet kunnen doen ze het in samenwerking met een maatschappelijk werker of vrijwilliger. De begeleiding of hulp van de maatschappelijk werkers hangt ook af van de aard en ernst van hun problemen.
​
-
In het geval van zowel vluchtelingen uit Oekraïene als economisch daklozen, die we hebben geanalyseerd, werd het onderhoud van het gebouw gedaan door een gebouwbeheerder. Klein onderhoud aan de gebouwen wordt gedaan door De Regenboog Groep, terwijl de grotere onderhoudszaken worden uitgevoerd door de gebouwbeheerder, deze wordt gecontracteerd door de vastgoedeigenaar, tenzij anders bepaald. Op de locaties van ons onderzoek waren de gebouwbeheerders meestal leegstandsbeheerders. Deze bedrijven hebben contracten om de gebouwen te beheren voor de eigenaar, technici om het onderhoud uit te voeren en contracten op te stellen met huurders, in dit geval de economisch daklozen.
Gebouweigenaren gaven aan dat zij bij voorkeur huurbetaling van een organisatie (zoals De Regenboog Groep of Ad Hoc) voor het gebouw in zijn geheel ontvangen in plaats van van individuele huurders (in dit geval de economische daklozen). Het is dus aan te raden om regels vast te stellen voor garantstelling van het maandelijkse huurbedrag.
Naast het gebouw zelf moet ook de openbare ruimte worden onderhouden en bewaakt op het gebied van veiligheid. Hiervoor is een nauwe samenwerking met de wijkagent nodig. En ook de buurt moet betrokken blijven om ervoor te zorgen dat cliënten verbonden blijven en om weerstand vanuit de wijk te voorkomen.
-
Volgens een interview met de huisvestingsafdeling van de gemeente Amsterdam komt de financiële instroom meestal van de zorgafdeling van de gemeente, ook al hebben de economisch daklozen niet per definitie zorg nodig. Financiering voor de zorgpartijen zoals De Regenboog Groep en HVO Querido die de economisch daklozen bijstaan tijdens hun verblijf in het gebouw komt van de overheid. Daarnaast betalen economisch daklozen zelf de huur.
Handige websites.
de Regenboog Groep: deregenboog.org