top of page

Wat is een Living Lab 

Het idee van een urban living lab is om te experimenteren met innovatieve ideeën in de stad. Maar in tegenstelling tot een normaal laboratorium, waarin externe factoren zoveel mogelijk vermeden worden, is het bij ons laboratorium juist de bedoeling om alle externe factoren on het onderzoek mee te nemen. Alleen op deze manier kun je namelijk echt weten dat een idee werkt.

Afbeelding van WhatsApp op 2022-12-15 om 14.13.37.jpg

Wat is een Deep map?

Een deep map laat iets zien wat je normaal gesproken nooit in een kaart kan vinden. In normale kaarten kun je zien hoe de ruimte is ingedeeld, of hoe statistieken zich verdelen over een gebied. Maar wat je daarmee niet kan weergeven, is hoe een gebied wordt beleefd, en welke verhalen er bij een plek horen. Dat is precies wat een deep map wel weergeeft. Een deep map laat dus het sentiment en de verhalen zien die bij een plek of een buurt horen.

Echter kun je dit moeilijk laten zien met statistieken of stipjes op een kaart. Nee, wij denken dat dit het beste op een abstractere manier weergegeven kan worden. Een kaart die je eerst een impressie of gevoel geeft, en die je niet makkelijk in een keer kan lezen. Het is niet makkelijk, omdat wij niet gewend zijn om zo een kaart te lezen. Net zoals je geen boek kan lezen voordat je het alfabet geleerd hebt.

Waarom IJburg? 

Afbeelding6.png

IJburg is de jongste buurt van Amsterdam. Het werd eind jaren 90 ontworpen en in 2002 werd het door de eerste mensen bewoond. Sindsdien heeft de buurt veel veranderingen doorgemaakt, en is het ook nog niet uitontwikkeld. IJburg eerste fase (Steigereiland, Haveneiland en de Rieteilanden) is inmiddels afgerond en volledig bewoond. Maar IJburg tweede fase is nog vol in ontwikkeling. Op Centrumeiland wordt nu volop gebouwd, de plannen voor Strandeiland zijn bijna klaar en daarna komt nog Buiteneiland.

​

IJburg vinden wij een ideale buurt om het ‘deep map’ concept op te testen. Enerzijds omdat we kunnen gaan uitzoeken wat voor cultuur en verhalen zich hebben ontwikkeld in deze jonge buurt; waarom zijn mensen naar deze eilanden getrokken, en hoe is het om daar te leven? Anderzijds omdat IJburg tweede fase er nog aankomt, en daarmee het aantal IJburgers gaat verdubbelen. Wij willen met onze deep map ook reflecteren op het ontwerp van IJburg van meer dan 20 jaar geleden, om te kijken of daar lessen uitgehaald kunnen worden voor de mensen die nu Strandeiland aan het ontwerpen zijn.

bottom of page